Arkiv

Användningen av våra webbkameror granskas

Publicerad: 2014-10-20

Griffel har webbkameror uppsatta på ett antal platser runt om i länet och en privatperson har nu anmält kamerorna till Länsstyrelsen som ska titta närmare på om det behövs tillstånd för dem. Du kan lyssna och läsa mer på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

 

Vi på Griffel vill poängtera att det är webbkameror och inte övervakningskameror som vi har uppsatta. Skillnaden är att det går att identifiera personer med en övervakningskamera och då behövs det tillstånd för att få ha dem uppsatta. Vi har talat med Länsstyrelsen flera gånger för att få råd och vägledning om våra kameror. En av våra kameror anmäldes 2011 och Länsstyrelsen gjorde då en utredning och fann att den inte var tillståndspliktig. 

 

Polisen har i flera utredningar om allvarliga brott bett om att få bilder från våra kameror för identifikation. De har aldrig kunnat identifiera några personer, men bilderna har däremot använts för att följa händelseförloppet. Det menar vi stärker vår tes om att det inte handlar om tillståndspliktig kameraövervakning i lagens mening.

 

Användningen av webbkameror är en vanlig företeelse i Sverige och på webbkameror.se finns det ca 700 webbkameror från olika platser runt om i landet.  

 

Vi har haft en webbkamera på Stortorget i ca 10 år och från början var det en kul grej. Idag är syftet med kamerorna att dra besökare till hemsidan och att skapa nytta för våra kunder och andra personer som använder kamerorna i olika sammanhang. Vi vet att kamerorna används för att se om det finns lediga parkeringsplatser, om bussar har kommit in, hur mycket snö det har kommit eller för att kolla hur mycket folk det är på stan.

 

Vi har också gjort time lapse-filmer på våra nya idrottsarenor i Arenastaden och andra nya byggnader som har uppförts i Växjö. Lite småkul blev även filmen som visade när granen på Stortorget blåste omkull förra året, vilket bland annat uppmärksammades på en kvällstidnings hemsida. Klicka här för att se filmen om granen.  

 

Många webbsidor i Europa länkar till våra webbkameror, bland annat yr.no där man kan se vädret i Växjö, och vi har över 40 000 tyskar som tittar på kamerorna varje år.    

 

Du kan lyssna och läsa mer om det här på Sveriges Radio P4 Kronoberg http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=106&artikel=5991807

 

Snabblänkar

 

 

Support

Tel:       0470 - 72 30 40

Fax:      0470 - 72 30 50

E-post: support@griffel.se 

Öppettider vardagar
kl 08.00 - 12.00
kl 13.00 - 17.00

Kontakt

Växel:          0470 - 72 30 40
Försäljning: 0470 - 72 30 40
Fax:             0470 - 72 30 50

E-post:         info@griffel.se

Adress:       Storgatan 26
                   352 31 Växjö