Nyheter

Magnus Andersson – återvändaren som gick från utvecklare till vd

Magnus Andersson har en lång historia tillsammans med företaget, uppdelad i två kapitel. I vår serie om Griffels 30 år berättar Magnus om hur företaget utvecklats till en mogen och nyfiken 30-åring.

– Mitt första möte med Griffel var när jag träffade Jonas Björnlund, en av Griffels grundare, 2001. Det var precis när IT-bubblan spruckit. Vi klickade, jag sa upp mig från mitt jobb och började på Griffel som utvecklare. Mitt första uppdrag var att bygga upp ett internt system, minns Magnus.

2001 jobbade åtta personer på Griffel. Alla medarbetarna gjorde allt och det fanns inga exakta roller.

– Vi satt i supporten, var servicetekniker och målade om kontoret på samma gång. Varje fredagseftermiddag satte vi på musik och städade tillsammans. Det var en väldigt rolig tid då IT var något nytt och det fanns en härlig nybyggaranda.

2007 ville Magnus pröva sina vingar på annat håll och började jobba på ett konsultföretag. Men fem år senare stötte Magnus och Jonas på varandra igen, och det andra kapitlet i Magnus Griffel-historia tog fart.

– Jag började då som projektledare och teknisk chef, och vi började bygga ett delvis nytt Griffel. 2001 var IT någonting som var “kul”, men när kunderna blev mer och mer beroende av IT, krävdes en annan organisation.

 

Tråkigt att säga nej

Sedan 2012 har det hänt mycket och företaget har tagit flera viktiga beslut, bland annat valet att investera i ett eget fibernät och att förvärva Driftbolaget Norden. Men det viktigaste steget togs kanske 2014 när man började erbjuda konsultation. Det blev startskottet för det som idag är affärsområde Verksamhets-IT.

– Vi märkte att fler och fler kunder vände sig till oss för att få hjälp, för att vi hade kunskapen. Det var tråkigt att säga nej, så vi bestämde oss för att säga ja till sådana uppdrag, säger Magnus.

Idag är Magnus vd för Griffel. Hans fokus de senaste åren har varit att tillföra struktur och processorienterade arbetssätt. Och att alltid utgå från kundens behov, snarare än från tekniken.

– Kunden är ju inte intresserad av själva datorn eller servern, utan av att ha en fungerande IT-leverans. Idag är det värde vi tillför support, trygghet, kunskap och utbildning. Vi är ett kunskapsföretag och det uppskattar kunderna. Särskilt eftersom IT idag ofta är helt verksamhetskritiskt.

– Jag tror att vi i framtiden kommer att vara ännu mer av en verksamhetsutvecklare. Vi administrerar fortfarande IT-tjänster, men blir viktigare i rollen att se till så att kundens flöden och processer flyter på.

 

En mogen men lekfull 30-åring

År 2021 beslutade sig Griffel för att förvärva Sharp Kronoberg. Sammanslagningen har fått ske långsamt, men våren 2024 flyttar företagen ihop i nya lokaler på Linnégatan.

– Det känns jättebra. Tillsammans kommer vi kunna bredda vår portfölj av tjänster ännu mer och erbjuda en helhetslösning, säger Magnus.

Att flytta ihop med någon är kanske inte helt ovanligt för en 30-åring. Och enligt Magnus är Griffel inte helt olik en 30-åring som tagit steget in i vuxenvärlden. 

– Jag brukar använda den jämförelsen ibland. Vi är vuxna och mogna och har etablerat oss som företag. Men vi saknar inte nyfikenheten och lekfullheten och den är viktigt att hålla fast vid.

 

 

När började du på Griffel? 2001, uppehåll 2007 och sedan tillbaka 2012

Vad jobbar du med på Griffel? Vd

Vad gjorde du 1993? Jag tog studenten och började jobba på Owell

Om du skulle beskriva Griffel med några få ord, vad skulle du säga då? Pålitliga och engagerade